Suositellut materiaalit maisemamaalauskursseille

HUOM! oheinen lista on suuntaa antava ja hyvin kattava. Paljon yksinkertaisemmallakin varustuksella pärjää kurssilla mainiosti. Opettajalta voi aina lainata maaleja, siveltimiä, öljyä yms.

Vähin määrä öljyvärejä jolla pärjää maisemakurssilla pitäisi sisältää yksi tuubi: mustaa, valkoista ja kaikkia kolmea pääväriä (Punainen, keltainen ja sininen). Yhteensä siis viisi maalituubia. Alla lista suosittelimistamme valinnoista koskien näitä viittä värituubia:

1. Valkoinen:
-Titanium White tai
-Sinkin Valkoinen

2. Musta:
-Luumusta tai norsunluu musta tai ivory black tai
-Iron oxide black tai mars black

3. Keltainen:

-Yellow ochre TAI cadmium yellow

4. Punainen tai punaruskea:
-English red TAI cadmium red tai burnt sienna

5. Sininen:
-Ultramarine blue light TAI french ultramarine

Hyödylissiä, joskaan ei vaadittavia värejä:
-Virdian green
-Burnt sienna
-Ceruleum blue
-Cobolt green, tai cobolt green light
-Lemon Yellow
-Cadmium Yellow
-Sap Green
-Alizarin Crimson
-Burnt Umber
-Raw Umber

Maalausaineet ja -tarvikkeet:
-Maisemamaalausteline (koululla usea tälläinen lainattavissa)
-Pellavaöljyä
-Palettiveitsi (mielellään pitkänomainen)
-Puinen paletti tai jonkinlainen telineeseen kiinnitettävä öljymaalia imemätön laatikko, jota voidaan käyttää palettina. (Koululla on useampi tällainen maalausboksi lainattavissa)
-Siveltimiä omien tottumuksien mukaan. Ks. alempana samalla sivulla lisää asiaa siveltimistä.

Maisemakurssilla saattaa tarvita myös:
-Talouspaperirulla siveltimien pyyhkimiseen.
-Jokin vettä hylkivä takki. Sateen varalta.
-Kengät joilla voi kävellä tarpeen tullen myös maastossa.
-Hattu joka suojaa niskaa ja silmiä auringolta.
-Vettä ja kenties pientä purtavaa.
-Reppu tai kassi jossa voi kantaa tarvikkeistoa.


Vinkkejä siveltimien valintaan maisemaan lähdettäessä:
Alla 15 siveltimen sarja, jota voitaisiin suositella kattavana sivellin sarjana maisemaan lähdettäessä. Esimerkiksi vain viidellä pensselilläkin pärjää mainiosti.

On hyvä miettiä siveltimen karvaksen laatua. Suosittelemme sianharjaisia siveltimiä, ne mahdollistavat suurenkin värimäärän käytön vahvuutensa puolesta. Kuitenkin on myös ottaa mukaan muutama pehmeäkarvainen sivellinen. Kuten keinokuituinen, mungon- tai näädänkarvainen. Ohessa olevassa kuvassa viides ja kuudes vasemmalta sekä viimeinen tumma karvainen oikealla ovat keinokuituisia. Viides oikealta on mungon karvainen. Todella pienten pensselien paras materiaali on näädänkarva. Joskin näädänkarvaiset siveltimet ovat hyvin hintavia, ne pitävät parhaiten muotonsa. Keinokuituinen pieni sivellin käy myös mainiosti.

Tärkeää on ottaa valikoimaan mukaan ainakin yksi iso pensseli, kuten oikealla olevat sian harjainen ja keinokuituinen. Loput kolme sivellintä olisi hyvä olla jotakin keskikokoisia, kuten kuvan keskellä olevat. Hyvä olla mukana myöskin yksi hyvin pieni, kuten vasemmalla olevat kaksi näädän karvaista.

Kuvassa 15 siveltimen maisemamaalaukseen suunniteltu setti. Ruudut kuvassa ovat 1x1cm kokoisia. Tämä antaa suuntaa siveltimien koolle

Maalaustelineistä:
Alla kaksi eri tyyppistä telinettä, metallinen ja puinen. Puiset telineet ovat edullisempia, joskaan ei niin kestäviä ja toimivia maastossa. Metalliset ovat hieman kalliimpia, mutta tukevampia ja kestävät käytössä pidempään. Kuvassa näkyy myös, millä tapaa miten muovista laatikkoa voidaan käyttää maisemassa palettina. Maalauksen jälkeen laatikko voidaan sulkea ja säilyttää maalit seuraavaa päivää varten. Pienet ja keskikokoiset puristimet ovat käytännöllisiä maastossa. Kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa, laatikon tai paletin kiinnittämiseen.

%d bloggers like this: