Kirjoittaja – Anetta Lukjanova

- Titaanin valkoinen/
Titanium White - Luu musta/
Ivory Black - Kadmiumin punainen/
Cadmium Red - Keltaokra/
Yellow Ochre
Yleisesti maalatessa on hyvä osata käyttää sävyjä, jotka ovat lähellä toisiaan niin, että
maalauksen harmonia tuntuu yhtenäiseltä. Etenkin ihmiseen keskittyvän ensikertalaisen öljymaalarin on hyvä harjoitella maalaustekniikkaansa rajatulla paletilla, johon kuuluvat valkoinen, musta, okra ja punainen. Paletistä käytetään myös nimitystä Zornin paletti, sillä ruotsalainen Andres Zorn (1860-1920) tunnetusti käytti suuressa osassa maalauksiaan näitä värejä. Hänen paletillaan punainen oli vermilion, mutta nykyään käytetään sen sijaan usein myös cadmiumin punaista.
Ohessa on taulukko, joka sopii mainioksi sekoitusharjoitukseksi aloittelevalle maalarille. Alkuun on kuitenkin hyvä aloittaa sekoittamalla muutama tärkeä sävy ymmärtääkseen pigmenttien hienovaraisuudet.

Musta + valkoinen = sininen
Sillä ivory black on mustista kylmin, näyttäytyy se sinisenä vaaleamman sävyn kanssa.
(Joidenkin valmistajien ivory black sekoitukseen saattaa jopa sisältyä pieni määrä
ultramariinin sinistä.)
Musta + keltainen = vihreä
Keltaisen ollessa luonnostaan valööriltään vaaleahko sävy, ei sekoitukseen kannata lisätä heti valkoista, sillä tämä himmentää värin saturaatiota (=intensiteettiä tai kirkkautta)
Musta + punainen = violetti
Sekoituksesta tulee tällaisenaan yleinen tumma lämmin sävy, joka useimmiten toimii parhaiten varjoissa ja tummissa ykityiskohdissa. Sillä punainen on luonnostaan keltaista tummempi, kannattaa tähän sekoitukseen lisätä valkoista halutessaan selkeästi violetimman tuloksen. Cadmiumin punainen on näistä neljästä väristä luonnostaan kaikista intensiivisin.
Keltainen + punainen = oranssi
Harjoitellessasi ja haluissasi lisätä värejä paletille yritä ensin päästä mahdollisimman lähelle haluamaasi sävyä rajatulla paletilla, ennen kuin päätät tarvitsevasi lisäväriä paletille! Muista, että Andres Zornkin pärjäsi pitkälle näiden värien sekoituksilla ja usein käytti lisävärejä vain tarvittuihin aksentteihin.
Lisää aiheesta:
Wikimedia Commons: Anders Zornin muotokuvat
Wikimedia Commons: Anders Zornin genre maalaukset